Езикови игри за изучаване на допълнителен език в детската градина


В този пост ще ви запозная с три мои типови игри за изучаване на допълнителен език от 3-5 годишни деца, подходящи както за индивидуални занимания (с едно-две деца у дома), така и за по-малък или по-голям брой деца, които посещават детска градина. Игрите представям на български език, защото са конкретно предназначени за изучаване на български език (като допълнителен) от деца носители на майчин език, различен от българския, които посещават детска градина.
Имам намерение да ги преведа и на английски, за да влязат в помощ и на учителите по английски език в детската градина, но не по-рано от месец-два.
Работа с изречения-модели

В основата на ученето на допълнителен език трябва да лежи устната реч, състояща се от типови изречения, получили в методическата литература названието “синтактически модели” или “изречения-модели”.
Децата в предучилищна възраст обичат да повтарят всичко: с удоволствие играят една и съща игра, слушат една и съща приказка, разглеждат едни и същи познати картинки. Без особена загуба на енергия те усвояват речевите модели. По-нататък в процеса на несложни по сюжет обучаващи игри у децата се автоматизира навикът да използват речевите модели, които в същото време са и граматически такива.

1.А. Това е…
Задача: Развитие и активизиране на детския речник.
Средства: играчка или картинка на: стол; маса; легло; чиния; чаша; вилица; лъжица; покривка; мивка; сапун; кърпа; пантофи; обувки; яке; панталони; блуза; пола; рокля; чорапи.
Ръководство на игровото упражнение: В кутия, панер или друг нисък и широк съд са поставени играчки или картинки. Децата стават едно по едно и вземат по една играчка и я назовават. Ако някой се затрудни я дава на друго дете. При нужда учителката им помага.

1.Б. Това е морков.
Задача: Съставят изречение по модел и с материална опора.
Средства: риба, орех, ябълка, хляб.
Ръководство на игровото упражнение: На масичка, пред децата, са подредени хранителни продукти (играчка или картинка) – орех, мляко, ябълка, хляб.
Учителката вдига четири деца. Всяко от тях взима по една играчка и съставя изречение с нея, като използва, „Това е…”
Това е риба. Това е орех. Това е ябълка. Това е хляб.

1.В. Това е зайче.
Задача: Съставят изречение по модел и с материална опора.
Средства: катеричка, мече, куче, котка.
Ръководство на игровото упражнение: както в предишните игри. Децата назовават животните, като съставят изречение с думите: „Това е…”
Това е катеричка. Това е мече. Това е куче. Това е котка.

1.Г. Зайчето яде морков.
Задача: Съставят изречение по модел и с материална опора.
Средства: катеричка, мече, куче, котка; риба, хляб, орех, ябълка.
Ръководство на игровото упражнение: На масичка пред децата, в две панерки, са оформени две групи – на животни и на храни. Децата (с помощ или без помощ от учителката) изваждат от едната панера животно, от другата – типичната за него храна, поставят ги едно до друго и съставят изречение.
Котката пие мляко. Катеричката яде орехи. Кучето яде хляб.
Задача: Съставят изречение с функциите на предметите по модел и с материална опора.
Средства: маса, чиния, чаша, вилица, лъжица, покривка за маса, мивка, сапун, кърпа за ръце, пантофи, обувки, яке, панталони, рокля, блуза, пола, чорапи.

На масата се яде./ Ядем в чиния./ Пием от чаша./ Ядем с вилица./ Ядем с лъжица./ Ядем на покривка./ В мивката се мием./ Мием се със сапун./ С кърпата се бършем./ Пантофите са за крачетата./ С обувките ходим навън./ Якето се облича./ Панталоните се обуват./ Блузата се облича./ Полата се облича./ Роклята се облича./ Чорапите се обуват на краката.

2.А. На стола се седи.

На масата се яде. Ядем в чиния. Пием от чаша. Ядем с вилица. Ядем с лъжица. Ядем на покривка. В мивката се мием. Мием се със сапун. С кърпата се бършем. Пантофите са за крачетата. С обувките ходим навън. Якето се облича. Панталоните се обуват. Блузата се облича. Полата се облича. Роклята се облича. Чорапите се обуват на краката.

2.Б. Зайчето седи на масата и яде морков. (5-6г.)
Задача: Съставят сложно съчинено съединително изречение.
Катеричката седи на масата и яде орехи. Кучето седи на масата и яде месо. Котката седи на масата и яде риба. Ежко седи на масата и яде ябълка.

Децата в предучилищна възраст обичат да повтарят всичко: с удоволствие играят една и съща игра, слушат една и съща приказка, разглеждат едни и същи познати картинки. Без особена загуба на енергия те усвояват речевите модели. По-нататък в процеса на несложни по сюжет обучаващи игри в децата се автоматизира навикът да използват речевите модели, като в същото време това са и граматически модели.

ИГРИ И ИГРОВИ УПРАЖНЕНИЯ СЪС СЮЖЕТ

3.1 Хранене

3.1.1. Да нахраним Зайко!
(За да се стигне до тази игра трябва нееднократно да се проведат описаните по-долу игри.)
Цел: Да разбират какво им се говори и да изпълняват двустепенна и тристепенна поръчка; да отговарят на въпроси на учителя с прости изречения; да се развива концентрацията и устойчивостта на вниманието на децата, чрез търсене и откриване на скрити предмети, да се формират културно-хигиенни навици, да манипулират с предмети, да се обогатява сюжетно предметно-манипулативната им игра.
Средства: 4 картонени кутии с капаци; в първата кутия има играчки: мече, коте, куче, заек, риба, кокал; във втората – пластмасови плодове и зеленчуци: морков, зеле, круша, ябълка; в третата – играчи-мебели: масичка, столче, легло; в четвъртата – съдове и прибори за хранене; картинки с изображение на заек, който яде морков или зеле; мече, което яде круша; коте, което яде риба и куче, което яде кокал.
Забележка: Играчките, при необходимост, могат първоначално да бъдат заменени с картинни изображения, а в последствие може да се премине изцяло с картинни изображения. Първия път, или колкото време е необходимо, учителката прави пълен или частичен показ, в зависимост от нивото на децата в групата, а след като свикнат с играта и запомнят последователността на действията им помага при нужда.
Ръководство:Учителката поставя пред децата четирите затворени кутии. Показва им картинка на която е изобразено мече, което яде круша и казва, „Хайде да нахраним Мечо? Какво яде Мечо?”, децата отговарят, „Круша”, в най-добрия вариант, „Мечо яде круша”. „Първо трябва да намеря мече и круша.”, казва учителката и започва да отваря кутиите една по една и когато го намира, казва, „Ето го Мечо! Намерих го! Сега трябва да открия круша”, търси плодовете, намира крушата. Посочва картинката и пита, „На какво е седнал Мечо?”, след това, „В какво е поставена крушата?, децата отговарят с една или повече думи и накрая мечето е ситуирано на стол, до маса, на която има круша, поставена в чиния. След като е направила показа извиква едно дете и му показва картинка на заек, който е седнал до маса и яде морков. Пита го, „Къде е Зайо? Какво яде Зайо?”, детето отговаря само или с помощ от другите деца. „Намери заека и морковчето!” Детето ги открива и си сяда. Става друго дете и отговаря на въпросите, „Какво яде заекът” и „Къде е поставен морковът?” и т.н. Играта се повтаря два или повече пъти в зависимост от интереса на децата или докато може да им се задържи активното внимание.

3.1.2. Къде е Зайо? (3-4г.)
Цел: Да разбират какво им се говори; да се обогатява детския речник; да се възбужда изследователският им интерес и да се задържи по-дълго активното внимание на децата, чрез търсене и откриване на скрит предмет.
Средства: 3 картонени кутии с капаци; в първата кутия има играчки: мече, коте, куче, заек, риба, кокал; във втората – пластмасови плодове: морков, зеле, круша; в третата – играчи: масичка, столче, легло. Вместо играчки могат да се използват и картинни изображения.
Ръководство: Учителката поставя пред децата трите затворени кутии. Показва им картинка на мече и пита, „Къде е Мечо? Хайде да го намерим!” Започва да отваря кутиите една по една и когато го намира, казва, „Ето го Мечо! Намерих го!” След като е направила показа извиква едно дете и му показва картинка на заек. Пита го, „Къде е Зайо? Намери го!” и ако е нужно му помага да го открият. Играта се повтаря 3 – 4 пъти или докато децата проявяват интерес.
Забележка: Тази игра е първата от поредицата игри със сюжет „Да нахраним зайчето”
Следващата ще бъде да открият и разпознават храните на тези животни, след това идва ред на масата и стола и накрая са съдовете за хранене.

3.1.3. Къде е морковчето? (3-4г.)
Целта и средствата са както при първата игра.
Ръководство: Учителката поставя пред децата трите затворени кутии. Показва им картинка на зелка и пита, „Къде е зелката? Хайде да я намерим!” Тя започва да отваря кутиите една по една и когато я намира, казва, „Ето я зелката! Намерих я!” След като е направила показа извиква едно дете и му показва картинка на морков. Пита го, „Къде е морковът? Намери го!” и ако е нужно му помага да го открие. Играта се повтаря 3 – 4 пъти или докато децата проявяват интерес.

Аналогични са игрите за откриване на масичка, столче и чинийка.
Забележка: Вместо кутии с капаци може да се използват само кутии, с които се похлупват различните групи играчки.

3.1.4.1. Всеки на своето място (4-5г.)
Цел: Да разбират какво им се говори, да изпълняват едностепенна и двустепенна поръчка; да създават групи на животни, на храни, на мебели.
Средства: 2 картонени кутии с капаци; играчки: мече, коте, куче, заек, риба, кокал; пластмасови плодове и зеленчуци: морков, зеле, круша, ябълка; масичка, столче, легло; съдове и прибори за хранене.
Ръководство: Учителката изсипва на средата на килима играчките от двете кутии и моли децата да ги приберат всяка на нейното място – играчките-животни в едната кутия, а играчките-храни в другата. Освен разделянето на играчките децата трябва да казват, „Мечето е животно, зайчето е животно…; Морковът е храна, зелето е храна и т.н.”
Докато децата групират тя повтаря фразите, които иска да запомнят.

3.1.5.2. Всеки на своето място (4-5г.)
Цел: да разбират какво им се говори, да изпълняват едностепенна и двустепенна поръчка; да създават групи на мебели и съдове за хранене.
Средства: 2 картонени кутии с капаци; играчки: масичка, столче, легло; чинийки, чашки, тиган, тенджера, лъжица.
Ръководство: Учителката изсипва на средата на килима играчките от двете кутии и моли децата да ги приберат всяка на нейното място – играчките мебели в едната кутия, играчките – съдове и прибори за хранене в другата.

3.1.6. Всеки на своето място – вариант (3-4г.)
(групират по признак цвят)
Цел: да разбират какво им се говори, да изпълняват едностепенна поръчка; да създават група на сините кубчета и група на червените кубчета; да научат наименованията на цветовете.
Средства: 2 панерки; сини и червени кубчета с еднакви размери (в последствие различни размери).
Ръководство: Учителката изсипва на средата на килима кубчетата и с кратки и ясни изречения им казва, че ще ги прибере всяко на своето място. Поставя сините кубчета в едната панерка, червените – в другата и отново ги изсипва на килима. След това моли децата да ги приберат всяко на неговото място – сините в едната панерка, червените – в другата.

3.2. Дрехи

3.2.1. Да изгладим дрехите на Ана (4-5г.)
(За да се стигне до тази игра трябва нееднократно да се проведат описаните по-долу.)
Цел: Да се научат да разпознават цветовете и някои дрехи, както и да ги назовават, да изграждат културно-хигиенни навици, да манипулират с предмети, да се обогатява сюжетно предметно-манипулативната им игра.
Средства: играчки: ютия, дъска за гладене, леген, хартиена кукла и дрехи от хартия.
Ръководство: На една маса учителката е подредила легенче с хартиени дрехи, дъска за гладене и ютия. Въвежда куклата, която е облечена само с блузка. Куклата казва на децата, че иска да си облече синята пола, но тя не е изгладена. Моли ги за помощ. Учителката извиква едно дете и го моли да я открие в легена с „изпраните дрехи”, след това да я изглади и да облече куклата. Така извиква няколко деца, които откриват дреха по два признака.
3.2.2. При мен да дойде… (4-5г.)
(Подвижна игра)
Цел: Слушат и разбират команди; затвърдяват названията на основните цветове;
Средства: картинки с изображение на панталони, пола, рокля; момиченце, момченце.
Ръководство: Децата са в единия край на занималнята, а учителката в другия. Тя казва, „При мен да дойдат всички, които са облечени с панталони (поли, рокли)” и показва съответната картинка.
„При мен да дойдат всички момиченца / момченца” и показва съответната картинка.

Играта може да се усложни, като на децата се задават начините на придвижване или допълнителен признак.

3.2.3. Дрехите на Ана (4-5г.)
(упражнение с оцветяване)
Играе се непосредствено след подвижната игра „При мен да дойде…”
Цел: Затвърдяват знанията си за основните цветове, за ежедневното облекло и развиват фината си моторика (оцветяват в рамките на очертанията на фигурата).
Средства: картони А4 за всяко дете и един за показ на учителката, с нарисувани две поли, две блузки и две рокли; цветни пастели или моливи.
Ръководство: Децата са седнали на масичките, пред всяко има бял лист А4 с нарисувани две поли, две блузки и две рокли; цветни пастели или моливи. Учителката им казва, „Днес Ана иска да си облече синя рокля, но няма. Хайде да й помогнем!”
Докато прави показа, тя повтаря, „Днес Ана иска да си облече синя рокля. Ние ще й направим”.
Докато децата оцветяват тя повтаря фразите, които иска да запомнят

3.2.4. Да изгладим дрехите
вариант (3-4г.)
Цел: Да се научат да разпознават жълт и зелен цвят, да изграждат културно-хигиенни навици, да манипулират с предмети, да обогатяват сюжетно предметно-манипулативната си игра.
Средства: жълти и зелени роклички от хартия; играчки: ютия и дъска за гладене,.
Ръководство: На една маса учителката е сложила жълти и зелени роклички от хартия, дъска за гладене и ютия. Въвежда куклата, която е облечена само с блузка и казва на децата, че иска да си облече жълтата рокля, но тя не е изгладена. Извиква едно дете да я открие и го моли да я изглади, за да облекат куклата. Така извиква няколко деца, които откриват роклички по признак цвят.
Докато децата играят тя повтаря фразите, които иска да запомнят

3.3. Хигиена
3.3.1. Да изкъпем бебето (3-5г.)
Цел: Да обогатят речниковия си запас, да изграждат културно-хигиенни навици, да играят с вода и сапун, да манипулират с предмети, да обогатяват сюжетно предметно-манипулативната си игра.
Средства: детско легенче, бебе, сапун, кърпа, вода
Ръководство: Предварително учителката е подготвила кът за къпане на играчка-бебе. В умивалника на малка масичка е поставила леген с вода, кърпа, сапун и играчка-бебе. Завежда децата там и им казва, че е време да се изкъпе бебето. Показва предметите един по един и ги назовава. „Това е леген.”, приканва ги да го пипнат и отново повтаря „леген”(няколко пъти), ако някой от тях не знаят думите. По същия начин въвежда названията и на другите предмети, след което къпе бебето, като изговаря всяко свое действие.
Приканва децата (две по две) да изкъпят бебето и да го подсушат.
Докато децата играят тя повтаря фразите, които иска да запомнят

3.3.2. Трябва да изперем! (3-5г.)
Цел: Да разширяват речниковия си запас, да формират културно-хигиенни навици, да разнообразяват играта си с вода и сапун, да манипулират с предмети, сюжетно да обогатяват предметно-манипулативната си игра.
Средства: детско легенче, сапун, кърпа, вода.
Ръководство: Предварително учителката е подготвила кът за пране. В умивалника на малка масичка е поставила леген с вода, в който е пуснала една-две малки кърпи, сапун. Завежда децата там и им казва, че кърпите за ръце са мръсни и трябва да ги изперат. Показва предметите един по един и ги назовава. „Това е леген.”, приканва ги да го пипнат и отново повтаря „леген”(няколко пъти), ако някои от тях не знаят думите. По същия начин въвежда названията и на другите предмети, след което натрива в кърпата сапун и започва да я търка, като изговаря всяко свое действие.
Приканва децата (две по две) да изперат кърпите и после заедно ги простират, за да изсъхнат.
Докато децата играят тя повтаря фразите, които иска да запомнят

3.3.3. Да си измием съдовете (3-5г.)
Целта е същата като на играта „Хайде да перем”.
Средства: сапун гъбичка, чинийки, чашки и други съдове и прибори за хранене и готвене, поднос, застлан с кърпа за подсушаване на измитите съдове, панера за „мръсните съдове и прибори”.
Ръководство: Учителката е събрала в панера мръсни съдове за хранене и завежда децата в умивалника, за да ги измият. Първо им показва как се прави това, като изговаря всяко свое действие, бавно, кратко и ясно, по няколко пъти. След като ги измие ги подрежда в подноса върху кърпата, за да се отцедят.
Като свърши показа приканва децата да направят същото. Докато децата играят тя повтаря фразите, които иска да запомнят

3.3.4. Моето семейство
Цел: обогатяване на детския речник с думите названия на членовете на семейството;
Средства: всяко дете (или колкото донесат) има снимка на своето семейство; кукли за пръсти: майка, баща, момче; момиче; бебе;
Под реконструкция

ИГРИ С ПРАВИЛА

4. Кума Лиса (4 – 5г.)
(Игра с правила по ромската приказка «Кума Лиса», съставила: Т. Тончева)
Цел: Отработване на няколко изречения-модели, развиване на ловкост и съобразителност, трениране в спазване на правила.
Средства: саморъчно направена въдица с кукичка, три хартиени риби с халка на устите, 2 – 3 ножици, 3 медальона на лисици, голям обръч.
Правила: 1. Персонажите да казват репликите си ясно и отчетливо; 2. Дядото, връщайки се от риба, да ходи бавно и уморено; 3. Лисиците да отрежат връвта без да ги види дядото.
Описание на играта: Децата са клекнали на около 50см разстояние едно от друго, разположени в две успоредни редици на килима. Те образиват пътя, по който дядото отива до езерото, за да лови риба и се прибира вкъщи.
Едно дете влиза в ролята на дядото, който е наловил риба, а в две-три от клекналите деца имат ножици. Тези, които имат ножици са лисици.
Три деца са клекнали около един обръч и играят ролята на рибки, а в обръча-езеро има три големи хартиени рибки с халкички на устите.
Дядото тръгва за риба и казва на бабата, „Бабо, отивам за риба”. Тръгва старецът, метнал въдица през рамо (на пръчка е завързана връв, която завършва с кукичка), върви по „пътечката” и си повтаря, „Отивам за риба”, „Отивам за риба”.
Когато стига езерото хвърля въдицата и трите деца, които са клекнали там закачат по една рибка на въдицата му, като казват, „Дядо хвана риба”. Дядото се връща към вкъщи уморен, ходи бавно, приведен от товара.
През това време една от лисиците (което дете успее) трябва да отреже с ножицата връвта, без да я види дядото и да избяга. Когато се отдалечава, казва, „За мен е рибата, дядо!”
Когато дядото разбере, че лисицата му е взела рибите започва да я гони.

ЗАПОЗНАВАНЕ С ХУДОЖЕСТВЕНО ПРОИЗВЕДЕНИЕ

5. «Косе-Босе» – типова ситуация
Цел: Възприемане на художествено произведение, предизвикване на интерес и задържане на активното внимание на децата за по-дълго време, обогатяване на детския речник с нови думи, създаване на радост и удоволствие от представянето на приказката.
Нови думи и фрази: (изречения-модели): яйце/яйице, гости; „Косе-Босе, дай ми едно яйчице”, „Дръж куче Лиса!”, „Бягай, Лиске да бягаме!”
Средства: кукли за настолен театър, петрушки или други, яйце – за първоначално възприемане; разглеждане на илюстрации при повторно разказване на приказката и като краен етап приказката се представя чрез PowerPoint презентация.
Ход на ситуацията: Преди да започне разказването, учителката въвежда един по един героите, назовава ги, дава на децата да ги пипнат, да ги погалят и всички заедно ги назовават; обяснява думата гости.
С кратки изречения, ясно и отчетливо разказва приказката като едновременно с това движи куклите. След като свърши приказката, извиква при себе си деца и ги моли да й покажат коса, лисицата, кучето. Индивидуално или групово ги назовават. При следващо представяне на приказката им задава въпроси от типа: „Какво има Косето-Босето? „Какво иска Кума Лиса от Косето-Босето?”, „Кой е подгонил лисицата?”, „Хванало ли е кучето лисицата?
Фразите „Косе-Босе, дай ми едно яйчице”, „Дръж куче Лиса!”, „Бягай, Лиске да бягаме!” се затвърдяват чрез подвижната игра, „Кос и лисица”
6.1. Куче и лисица (3 – 4г.)
Цел: развиване на бързина и съобразителност, затвърдяване на фразите: „Косе-Босе, дай ми едно яйчице” „Дръж куче Лиса!”, „Бягай, Лиске да бягаме!”
Средства: медальони на лисица, кос и куче.
Описание на играта: Децата са разделени на три групи – косове, лисици и кучета.
Косовете са се качили на столчета, а лисиците обикалят около тях. Когато учителката каже „Косе-Босе, дай ми едно яйчице”, лисиците клякат пред тях и заемат поза на молещи се. В зависимост от възможностите на децата, те може да повторят фразата след учителката. Когато учителката каже, „Бягай, Лиске да бягаме!” – лисиците се изправят и побягват, а при сигнал „Дръж куче лиса!” – кучетата излизат от скривалищата си и подгонват лисиците.

6.2. Куче и лисица (4 – 5г.)
подвижна игра
Цел: развиване на бързина и съобразителност, затвърдяване на фразите: „Дръж куче Лиса!”, „Бягай, Лиске да бягаме!”
Средства: медальони на лисица, куче.
Описание на играта: Децата са разделени на две групи – кучета и лисици и са разположени една срещу груга. Едно куче се е скрило и дебне, докато една лисица се разхожда. Учителката отива при кучетата и им казва да викат: „Дръж куче Лиса!”, „Дръж куче Лиса!”. Кучето подгонва лисицата. Учителката отива при другата група и им казва да викат: „Бягай, Лиске да бягаме!”, „Бягай, Лиске да бягаме!”

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: