Взаимодействие на учителите с хиперактивно дете


В предишния постинг ви запознахме с признаците на синдрома дефицит на вниманието и хиперактивност

 

С появата на хиперактивно дете в детска градина за учителите възникват не малко проблеми. Те започват да се оплакват от изригващото от детето непрекъснато безпокойство, забелязват, че то се намесва в играта на всички деца, постоянно се оплаква, обижда приятелите си. Трябва да се помни, че за овладяване на подобно държание, главна роля играе поведението на възрастните, тяхната стратегия и тактика за общуването с такова дете. Затова системата от забрани, трябва непременно да бъде съпроводена с алтернативни предложения. Например, ако детето започне да плаче за всичко – можете да му предложите да накъса на парченца лист отпадъчна хартия, а след това да събере всички парченца в пликче.
Работа с хиперактивно дете трябва да способства за облекчаване на неговото напрежение, на прекомерната му двигателна активност, да намали агресивността му, да развива уменията му да концентрира вниманието си, следвайки инструкциите на учителя. Като пример, за прилагане на гореказаното, са представени някои игри за хиперактивни деца.
Много деца с дефицит на вниманието и хиперактивност с мъка издържат следобедния сън в детската градина. В този случай, трябва учителят да седне до детето, да го погали по главата, да му поговори ласкаво, с мили думи. Благодарение на това мускулният тонус и емоционалното безпокойство у детето ще намалее. Постепенно то ще свикне да почива с останалите, по това време на деня, ще се събужда отпочинало, по-малко импулсивно, а понякога и наспано. Емоционалният и тактилен контакт е много ефективен при взаимодействие с хиперактивно дете.
Всичко това ще даде резултат, ако такава линия на поведение по отношение на детето от предучилищна възраст следват и неговите родители.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: