Признаци на синдрома дефицит на вниманието


В предишния постинг ви запознахме с някои особености в работата с хиперактивни деца.

Признаците на синдрома на дефицит на вниманието с хиперактивност могат да бъдат открити у децата от най-ранна възраст. Буквално още в първите дни от живота на детето се наблюдава повишен мускулен тонус. То с всички сили се опитва да се отърве от памперса, успокоява се трудно ако се опитате да го увиете плътно или да му облечете стегнати дрехи. Нерядко може да се наблюдава безпричино повръщане. Не уригването, типично за ранната детска възраст, а именно повръщане, което е признак за нарушение на нервната система. В този случай е важно да не бъде сбъркано с пилорната стеноза – проблем на стомаха, който се изразява в неспособност за поемене на много храна. Затова, преди да поставите диагнозата, трябва да се консултирате с вашия лекар.
През първата година от живота си хиперактивните деца спят малко и лошо, особено през нощта. Трудно заспиват, лесно се възбуждат, плачат силно. Те са изключително чувствителни към всякакви външни дразнители: светлина, шум, застоял въздух, топлина, студ и т.н. Между втората и четвъртата година у тях се появява диспраксия, т.нар тромавост.
Децата постоянно преобръщат или разсипват нещо, много бавно изпълняват работа, която изисква сръчност и ефективност. Много от тях се научават трудно да карат велосипед, и играят зле игри на открито с топката. Тялото на детето сякаш „не се вмества в пространството“ блъска предмети, удря се във вещите и стените. Независимо от това, че такива деца често имат жива мимика на лицето, бърза реч, подвижни очи, те се оказват често извън ситуацията: „застиват“, „отпадат“ от дейността или ситуацията, а след известно време отново “ се връщат“.
Все по-изразена става неспособността им да се концентрират върху някакъв обект или явление. Детето разхвърля играчките си, не може спокойно да изслуша приказката докрай, да догледа филмчето. Проблемът с вниманието става очевиден в момента, в който детето постъпи в детската градина. То попада в колектив, който живе по определени правила, където от всеки се изисква достатъчна степен на самоконтрол.
Такова дете се чувства неуютно в колектива, скоро попада в категорията на „неуспяващите“, то усеща негативното отношение от страна на учителите и връстниците, което допълнително усложнява неадекватно активното му поведение. Възрастните му се карат често, смеят му се, а другите деца не го включват в играта си. Поради това неуравновесеността, ниското самочувствие и плачливостта, характерни за децата със синдром на хиперактивност и дефицит на вниманието – получават допълнителен стимул. Изблиците на гняв и раздразнение избухват доста често. Много от децата се затварят и започват да живеят свой собствен вътрешен живот. Но понякога се случва и обратното – едно хиперактивно дете да стане лидер в групата.
Важно е да запомните, че тези деца обикновено са лишени от чувство за страх. Те, без да се замислят, могат да изскочат на пътя сред движещите се коли, да скочат от произволна височина, да се гмурнат във водата, без да могат да плуват и т.н. Те се нуждаят от специален контрол от страна на възрастни, особено защото при тези деца обикновено е намалена реакцията на болка. Повечето от тях приемат спокойно удари, разрези, и дори доста сериозни наранявания. Често у тях се появяват потрепвания и тикове.
Оплакват се от често главоболие (болки, пресоване, натиск), сънливост, умора. При някои се наблюдава напикаване, не само през нощта, но и през деня.
Ако заболяването не се лекува, с всяка година проблемите в поведението на детето се усложняват. Най-ярко симптомите започват да се появяват в детската градина на около пет години и се запазват до около 12 години. Децата в предучилищна възраст с диагноза разстройство на дефицит на вниманието с хиперактивност, не биват диагностицирани още при първите срещи със специалист, биват наблюдавани в продължение на няколко месеца, време през което симптомите трябва да се задържат. Това помага за избягване на диагностични грешки. Втората „вълна“ на симптомите се появява към 14 години, което съвпада с периода на пубертета.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: