Как да научим детето да си дава играчките


 

Егоизмът при детето ви започва да отслабва, но бавно. То може да почувства като ритник отдаване на одеалцето си на малкото му братче.  Може да позволи щедро гостът да бъде обслужен на първо място. Но почакайте за Нобелова награда за мир. Споделянето все още може да бъде трудно за егоцентричното дете от предучилищна възраст (а всички те са такива). Тъй като детето все още не разполага с усъвършенствана концепция за времето, да изчака пет минути, приятелят му да завърши своите обиколки на триколката, може да бъде мъчително. 

Насърчавайте го в дух на щедрост, но първо бъдете щедри към себе си. Ако детето ви помоли да отхапе от вашия сладолед, предложете му доброволно. Споделете домакинските си задължения, като го включите при завършването на задачата. Игри и други проекти, които могат да се работят в екип, също учат на сътрудничество.


Говорете за ползите от споделянето: колкото повече отдава нещата си на другите, толкова повече ще получава и това ще го прави щастлив. Ако иска да запази някои от неговите неща за себе си, попитайте го защо. Той може да има добра причина: може да се страхува, че бебето ще му счупи нещо ценно за него или, че някой ще вземе нещо, без да поиска разрешение, или няма да го върне. Уверете се, че всички в семейството зачитат неговата собственост, точно както се очаква то да зачита вашата.


Преди всичко, използвайте положителната подкрепа. Да го наказвате, защото не дава нещата си, ще бъде много по-малко ефективно, отколкото потупване по гърба, когато той показва щедрост.

източник:
Babycenter – Preschooler 

diapers’.com

 

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: